Amaru Maru…Η πύλη των Θεών ;

Περού...μια χώρα γεμάτη μυστήριο..θρύλους...ένας τόπος όπου έχουν κατοικίσει και μεγαλουργήσει μερικοί εκ των πιο παράξενων και μυστήριων πολιτισμών του πλανήτη αυτού...

Στην  ευρύτερη περιοχή λοιπόν της λίμνης Τιτικάκα, στα σύνορα του Περού με τη Βολιβία -  είναι ένα από τα πιο παράξενα μέρη στον κόσμο τόσο από ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας με τα μυστηριώδη μεγαλιθικά μνημεία  – υπάρχει η “Puerta de Hayu Marka”...η Πύλη των Θεών, των Πνευμάτων..



Η τεράστια και μυστηριώδης λοιπόν πύλη βρίσκεται 35 χλμ από την πόλη Puno, στα όρη Hayu Marca... ένα μέρος που οι ιθαγενείς τρέφουν μεγάλο σεβασμό από τα αρχαία χρόνια, καθώς την 
θεωρούν ακόμα  και σήμερα ως την "Πύλη των Θεών".

Το συγκεκριμένο Αmaru Maru είναι ένας τεράστιος πέτρινος σχηματισμός, που αποτελείτε από γιγάντιους ογκολίθους που φαίνονται να είναι τεχνητά λαξευμένοι και τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο. 

Στο κέντρο τους βρίσκεται ένας τεράστιος ογκόλιθος διαστάσεων 7 Χ 7 μέτρων. Μια τεράστια πέτρινη πλάκα.. 

Το πιο περίεργο από όλα ωστόσο είναι ότι στην βάση του έχει λαξευτεί μια... « Πύλη  με διαστάσεις 2 Χ 2....η οποία δεν οδηγεί πουθενά !

To μυστήριο ωστόσο δεν τελειώνει εδώ, καθώς στην « Πόρτα» αυτή υπάρχει μια μικρή στρόγγυλη υποδοχή. Ένα βαθούλωμα..

Το θέμα είναι, γιατί κάποιος να μπει στον κόπο να κάνει μια πύλη ..στο πουθενά;

Θρύλοι..

Οι θρύλοι των Ίνκα λένε ότι πόρτα αυτή αποτελεί μια πύλη εισόδου σε άλλους κόσμους, στην πατρίδα των αρχαίων Θεών του Περού, που κατέβηκαν από τα άστρα και δίδαξαν τους ανθρώπους.

Αναφέρουν ακόμα ότι για πολλές γενιές, Σαμάνοι έχουν έρθει για να εκτελέσουν τα τελετουργικά και να προσευχηθούν  σε αυτό το μυστηριώδες πέτρινο τοίχο γνωστό ως Puerta De Hayu Marka, ή «Πύλη των Θεών».

Υπάρχουν ακόμα θρύλοι που αναφέρουν ότι ο πρώτος ιερέας, που είναι γνωστός ως Amaru Meru, ήρθε σ 'αυτούς από αυτή την πόρτα. 

Ακόμα αναφερόταν πως στους παλιούς χρόνους, μεγάλοι ήρωες πήγαιναν να συναντήσουν και να ενωθούν με τους θεούς τους και πέρναγαν μέσα από την πύλη για μια νέα αθάνατη ζωή, και σε πολλές σπάνιες περιπτώσεις εκείνοι οι ήρωες - άνθρωποι επέστρεφαν, περνώντας μέσα από την πύλη, με τους θεούς τους για να “επιθεωρήσουν όλες τις περιοχές του βασιλείου”.



Aramu Maru και οι Ισπανοί Κονκισταδόρ...

Ένας ακόμα  θρύλος λέει  πως τον καιρό των Ισπανών Κονκισταδόρ που έφτασαν στο Περού και λεηλάτησαν την πόλη και όλες τις περιοχές, κλέβοντας χρυσό και πολύτιμες πέτρες των φυλών των Ίνκας, ένας ιερέας των Ίνκα του Ναού των επτά ακτίνων του Aramu Maru, διέφυγε από τον ναό με ένα ιερό χρυσό δίσκο γνωστό σαν “Το κλειδί των θεών των επτά ακτίνων” και κρύφτηκε στα όρη Hayu Marca. 

Έφτασε στην πύλη που φυλαγόταν από ιερείς σαμάνους. Τους έδειξε το κλειδί των θεών και έκαναν μια τελετή και τότε φάνηκε ένα μπλε φως και η πόρτα μετατράπηκε σε υδάτινη επιφάνεια.... ο ιερέας Aramu Maru παρέδωσε τον χρυσό δίσκο στον ιερέα σαμάνο και πέρασε την πύλη και εξαφανίστηκε από τα μάτια τους.

Οι αρχαιολόγοι ωστόσο ανακάλυψαν ένα μικρό κυκλικό βαθούλωμα στο κέντρο της πύλης , που φαίνεται να προσθέτει κύρος στους θρύλους  των Ίνκα... Είναι άραγε αυτό το βαθούλωμα  η «κλειδαρότρυπα» που χρησιμοποιείται για να ανοίξει η πύλη;

Ο θρύλος κλείνει με την προφητεία πως η πύλη των θεών θα ανοίξει μια μέρα και θα είναι πολύ πιο μεγάλη από ότι είναι τώρα, και θα επιτρέψει στους θεούς να επιστρέψουν …


Η ανακάλυψη

Η ανακάλυψη από τον δυτικό κόσμο έγινε από τον Jose Luis Delgado Mamani το 1996 τυχαία κατά την διάρκεια μιας πεζοπορίας στην προσπάθειά του να γνωρίσει την περιοχή , από την στιγμή την οποία η δουλειά του ήταν οδηγός ορειβατών. 

Αφού ανακάλυψε την πύλη , ο Mamani επικοινώνησε με τις αρχαιολογικές αρχές του Puno, της Paz και της Λίμας, και αρχαιολόγοι  και ιστορικοί των Ινκα εισέβαλαν  στην περιοχή.  

Αυτό που η επιστημονική γνώμη λέει  είναι πως δεν υπάρχει καμία πραγματική και ορατή πύλη, από την στιγμή την οποία το πλαίσιο και η είσοδος και το πίσω μέρος του τοίχου είναι χαραγμένα και σκαλισμένα πάνω στον ίδιο βράχο.