Χοροί της Λατινικής Αμερικής

Στην Λατινική Αμερική το κάθε ένα είδος μουσικής ταυτίζεται με έναν αντίστοιχο χορό. Είναι όλοι ζωντανοί ρυθμοί με φινέτσα και εκρηκτικότητα. Αυτό που σήμερα λέμε «λατινοαμερικάνικη μουσική» είναι ένα μείγμα παραδοσιακής μουσικής των ιθαγενών λαών με  αφρικανικά (νέγρικα) ακούσματα επηρεασμένη από την ευρωπαϊκή κυρίως ισπανική μουσική (Φλαμέγκο).
 Οι Latin χοροί χορεύονται συνήθως σε ζευγάρια, είναι σε πιο γρήγορο ρυθμό από τους Ευρωπαϊκούς χορούς, είναι περισσότερο αισθησιακοί και δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη σωστή ρυθμική έκφραση.
Το Αργεντίνικο Ταγκό - ίσως ο πιο δημοφιλής χορός από τη Λατινική Αμερική - παρά την κοινή γεωγραφική καταγωγή με τους υπόλοιπους Latin χορούς, έχει σημαντικές διαφορές στα βήματα και το στυλ με τους υπόλοιπους χορούς της περιοχής.

Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:


1. Ταγκό Αργεντινής. Δημιουργήθηκε στην Αργεντινή το 1890. Είναι χορός που έκφραζε τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι εμπνευσμένη από την κουβανέζικη habanera και την τοπική (αργεντίνικη) Milonga. Αντανακλά μια απαισιόδοξη διάθεση, μια θλίψη για την αναπόφευκτη μοίρα. 

2. Ταγκό. Είναι χορός διαφορετικός από τον προηγούμενο. Η διαφοροποίηση έγινε στις ΗΠΑ περί το 1910 με 1914. Αφαιρέθηκε η μελαγχολική διάθεση και έγινε ερωτικό. Έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονος χορός τις φωτιάς γιατί οι φιγούρες του είναι συγχρόνως δραματικές και δυναμικές, οι κινήσεις απαλές και κοφτές

3. Bossanova. Είναι η μουσική της αστικής τάξης Περιέχει στοιχεία τζαζ και είναι πιο αργή από την Σάμπα (Samba). Έχει ρομαντική διάθεση και είναι η μουσική της μποέμικης ζωής και της φυσικής ομορφιάς.


4. Son. Γεννήθηκε στην Κούβα στον 20ο αιώνα. Είναι μίγμα της αφρικάνικης Rumba με ισπανική λαϊκή μουσική. Χρησιμοποιεί σαν βασικά όργανα το φλάουτο και το βιολί. Μουσική της ανώτερης τάξης

5. Salsa. Η συνέχεια του Son. Κατά άλλους απλά το 1973 το Son άλλαξε όνομα. Εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 είχε γίνει πολύ δημοφιλής - ειδικά στη Ν. Υόρκη - λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις Η.Π.Α. ,Κουβανών και Πορτορικάνων. Η μουσική της δεν είναι καθαρή μουσική τεχνοτροπία αλλά είναι μείγμα των λαϊκών ρυθμών από όλη την καραϊβική ζώνη. Η Salsa αποτελεί δηλαδή, απόσταγμα πολλών Λατινοαμερικάνικων και Αφροκαραϊβικών χορών

6. Samba. Είναι μια μορφή χορού που συσχετίζεται με τις αφρικάνικες τελετές Candomble. Το όνομα Samba προήλθε το 1838. Χορός επηρεασμένος από τον βραζιλιάνικο τοπικό χορό Maxixe. Ο ρυθμός του μπορεί να συσχετίζει το τραγούδι, το χορό κα την παρέλαση, και γι αυτό σύντομα έγινε το έμβλημα του καρναβαλιού. Στην πραγματικότητα, η Samba δεν είναι ένας χορός αλλά μια ομάδα χορών της Βραζιλίας με κάποια κοινά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στυλ Samba που να θεωρείται με βεβαιότητα ως γνήσιο. 

7. Cha – Cha (τσα – τσα). Η ιστορία του Cha - cha ξεκινάει το 1952 από τον Pierre Lavalle, ιδρυτή του τμήματος Latin χορών του I.S.T.D., ο οποίος ανακάλυψε αυτό το Κουβανέζικο στυλ του Mambo (ή Rumba κατά άλλους) και το έφερε στην Ευρώπη. Πολλοί το ταυτίζουν με το Mambo. Παρόλα αυτά έχει πολλά δικά του στοιχεία που το κάνουν έναν τελείως διαφορετικό χορό. Ο ρυθμός του είναι μέτριος και κοφτός. Είναι ένας αυθόρμητος χορός, που χωρίς να το θέλει κανείς αφήνει τον εαυτό του και τα αισθήματα του να παρασυρθούν από τον ρυθμό. 

8. Rumba. Είναι ένας χορός που έχει την καταγωγή του στην Κούβα. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής γύρω στο 1890 στην Αβάνα. Η σημερινή του μορφή παραμένει από τα μέσα της δεκαετίας του 1940, μετά από τη συγχώνευση των δύο βασικότερων τύπων της Rumba (του Danzón και του Son Montuno) σε ένα ενιαίο στυλ. Η Rumba θεωρείται από τους πιο ερωτικούς χορούς, όχι μόνο επειδή αναδεικνύει θαυμάσια τις γραμμές του γυναικείου σώματος, αλλά και λόγω του ρυθμού, των κινήσεων και του συναισθήματος που αποπνέουν οι χορευτές. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το άλλο όνομα της Rumba είναι «ο χορός του έρωτα». 

9. Mambo.  Ήδη από τις αρχές του 1930 οι ορχήστρες Λατινοαμερικάνικης μουσικής όλο και πλήθαιναν στη Βόρειο Αμερική δίνοντας μια ανακατεμένη γεύση από Ταγκό, Σάμπα και Ρούμπα και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ορμητική εισβολή του Mambo!! Το Mambo είναι η εξέλιξη του Κουβανέζικου «Danzon», το οποίο προήλθε από την Ισπανική «Contradanza». Στην πραγματικότητα, το Mambo είναι ο χορός που παρουσιάστηκε στην Αβάνα από τον μουσικό Perez Prado το 1940, προκειμένου να προωθήσει την ομώνυμη μουσική. Και όμως, ξεκινώντας από την πόλη του Μεξικού, η μουσική αυτού του ανθρώπου δημιούργησε μια πραγματική επανάσταση που εξαπλώθηκε και αγαπήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Mambo είναι ένας ρυθμικός χορός που απαιτεί γρήγορες και απαλές κινήσεις.  

10. Merengue. Είναι ένας ζωντανός και ευχάριστος χορός που χορεύεται από ζευγάρια. Προήλθε από τη σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα, αν και η πραγματική καταγωγή του δεν έχει προσδιοριστεί. 
11. Bachata. Είναι ένας ακόμα χορός που έρχεται από την περιοχή της σημερινής Δομινικανής Δημοκρατίας - συγκεκριμένα από την επαρχία της 


χώρας - και χορεύεται με την ομώνυμη μουσική και αποτελεί εξέλιξη του Bolero, ενώ έχει δεχτεί σημαντική επιρροή και από τη Merengue 

12. Cumbia. ονομάζεται αλλιώς «χορός της ερωτικής πολιορκίας», είναι o παραδοσιακός χορός της Κολομβίας, αλλά είναι ευρύτατα διαδεδομένος σε όλη τη Λατινική Αμερική (εκτός από τη Βραζιλία), με πολλές τοπικές παραλλαγές.