Γνωρίζετε ότι κάποια μέρη του σώματός μας είναι περιττά;

Υπάρχουν μέρη του σώματος μας που είναι άχρηστα; Η απάντηση είναι ναι. Η κατασκευή του ανθρώπινου σώματος είναι εξαιρετικά λειτουργική. Είναι όμως γεγονός ότι δέκα (!!!) μέρη του, μέσα από την διαδικασία της εξέλιξης έχουν καταστεί περιττά. Ας τα δούμε ένα προς ένα.


  1. Το μικρό δάκτυλο του ποδιού. Φαίνεται να είναι απαρχαιωμένο κατάλοιπο από τότε που οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν τα πόδια όπως και τα χέρια, δηλαδή σαν συλληπτήρια όργανα
  2. Ο μακρός πελματικός μυς. Στενόμακρος μυς ανάμεσα στην κνήμη και στην "γάμπα". Ιδιαίτερα χρήσιμος αν κάποιος σκαρφαλώνει στα δέντρα. Σήμερα οι χειρούργοι τον χρησιμοποιούν σε εγχειρήσεις αποκατάστασης.
  3. Ο κόκκυγας. Κάτω από το ιερό οστό, στο τέλος της σπονδυλικής στήλης, ο άνθρωπος έχει 4 - 6 μικρούς σπονδύλους που συχνά αποστεώνονται κι αποτελούν τον κόκκυγα. Είναι κατάλοιπο από την εποχή που πρόγονοι ανθρωπίδες είχαν ουρά.
  4. Η σκωληκοειδής απόφυση. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι, ήταν χορτοφάγοι και χρειαζόταν το τμήμ αυτό του εντερικού σωλήνα για την πέψη της κυτταρίνης.
  5. Η τριχοφυΐα του σώματος. Τα μαλλιά του κρανίου συμβάλουν στην προστασία του κρανίου και στο να το κρατούν ζεστό. Ωστόσο η υπόλοιπη τριχοφυΐα του σώματος δεν έχει πλέον κάποια χρησιμότητα.
  6. Οι ανδρικές θηλές στήθους. Οι γενετικές καταβολές των θηλών υπάρχουν σ' όλα α έμβρυα. Το ανδρικό στήθος διαθέτει ακόμα και μαζικούς αδένες που, υπό διέγερση, μπορούν να παράγουν γάλα.
  7. Ο υποκλείδιος μυς. Είναι ένας μικρός μυς που συνδέει την πρώτη θωρακική πλευρά με την κλείδα (ψηλά στον θώρακα, δίπλα στον ώμο). Χρήσιμος αν περπατάει κάποιος στα τέσσερα. Δεν εμφανίζεται πλέον σε όλους τους ανθρώπους.
  8. Το σημείο του Δαρβίνου. Και αυτό δεν υπάρχει πλέον σ' όλους τους ανθρώπους. Είναι μια προεξοχή στο πάνω μέρος του πτερύγιου του αυτιού μας. Κατάλοιπο μιας μεγαλύτερης δομής για καλύτερη σύλληψη ήχων.
  9. Το τρίτο βλέφαρο. Έτσι ονομάζεται μια μικρή προεξοχή που υπάρχει στην εσωτερική πλευρά του βλέφαρου. Κατάλοιπο ενός επιπλέον βλέφαρου που αποκαλείται νηκτική μεμβράνη (επικανθία)
  10. Οι φρονιμίτες. Οι πρόγονοί μας έπρεπε να μασούν μεγάλες ποσότητες φυτικής τροφής για να τραφούν επαρκώς. Αυτός ήταν ο λόγος που χρειαζόταν τέσσερα επιπλέον